Kapellmeister IPA

28 oktober 2018

Vandaag staat er een IPA op het programma met alleen Amarillo hop. De mout die ik ga gebruiken is een pale mout. Pale mout wordt veel gebruikt in Engelse/Amerikaanse bierstijlen. Met de Amarillo hop wil ik proberen een bitter biertje te maken met een citrus / fruit-achtige smaak.

Het ziet er nog niet helemaal uit zoals ik dat wil, maar het begin is er.

Voor 20 liter bier gebruik ik ongeveer 5,5 kg mout.
De moutkorrel moet open gebroken worden. Het schroten van het mout.
Dit kan geheel in de brouwketel waar het water al verwarmd is tot zo’n 62 graden.
Dit ziet er nog niet uit als bier, maar het begint al aardig lekker te ruiken. Het maischen kan beginnen.
Als alle suikers uit de mout is gehaald kan deze uit de brouwketel worden getild.
Hiermee kunnen nu de kippen worden gevoerd
Dit gaan we 90 minuten koken.
De hop wordt afgemeten en wordt toegevoegd.
Daarna koelen tot 20 graden.
Daarna kan het worden overgeheveld naar het gistvat
Hier wordt nog gist bijgevoegd. Nu kan de gist alcohol gaan vormen.
De temperatuur van de gistkast moet constant op 20 graden worden gehouden.
Na een paar dagen toch even nieuwsgierig. Er vormt zich een mooie koek in het vat.